Яблука мочені в банках – простий рецепт

26 липня, 2012


Яблука мочені в банках - простий рецепт Старовинна російська кухня здавна містила рецепти мочіння ягід і фруктів. Процес мочіння схожий з квашення та засолювання, він полягає в перетворенні на спирт і молочну кислоту фруктових цукрів, що містяться в плодах. В процесі мочіння виходить максимально природний процес консервації натуральних продуктів, які зберігають свої корисні та смакові властивості на тривалий термін. Якщо ви хочете навчитися так зберегти куплені на ринку плоди, то я вам із задоволенням розповім про те, як можна заготовити яблука мочені в банках, простий рецепт заготовки яблук.

Підготовка плодів до замочуванню

Яблучка повинні бути цілими, без слідів гниття і механічних ушкоджень, немятимі.

Для мочіння краще вибрати сорти яблук з соковитою, щільною м’якоттю, кислуватого смаку. Це звичайно властиво зимовим або пізньо-осіннім сортам плодових дерев: Антонівці, Пепін шафрановому, Аніс.

Хороший результат можна отримати з китайськими або райськими яблучками. Плоди потрібно витримати в дерев’яних ящиках в темному сухому місці протягом двох тижнів перед замочуванням. Це дозволить перетворити в цукор крохмаль, що міститься в яблуці і смак мочених плодів буде краще.

Брусницю використовувану в рецепті потрібно вибирати доспілу, міцну, яскраво-червоного кольору (ягідки темно-червоного кольору погано зберігаються, а рожево-бліді – не придбають потрібного смаку). Ягоди потрібно ретельно перебрати, видалити листочки та лісової сміття.

Для мочіння невеликих кількостей брусниці журавлини, дрібних яблук можна вибрати скляний посуд. Яблука мочені в банках можна приготувати в міській квартирі, зберігати на прохолодною лоджії або в холодильнику.

Великі плоди і велика кількість ягід потрібно замочувати в ошпарених окропом вимитих банках.

В процесі мочіння на поверхні рідини з’являються сліди цвілі, яка абсолютно безпечна для здоров’я людини, але її потрібно регулярно і ретельно видаляти.

Як приготувати класичні мочені яблука в банках?

Краще всього, якщо безпосередньо процес мочіння яблук ви справите в дерев’яній діжці або бочечки в прохолодному місці, наприклад, на балконі або лоджії, а потім, для зберігання в холодильнику, перекладіть яблука в скляні банки. Найкращі квашені яблука вийдуть, якщо ви прокладете між шарами яблук житню солому, яка пом’якшить тиск верхнього шару плодів на нижній, додасть яблукам смаку і золотистого забарвлення.

Якщо у вас немає в розпорядженні бочок, та й звідки їм узятися в квартирі, то мочити яблука цілком можна скляних банках на 3 – 10 літрів. Цей процес в банках має лише те відмінність, що житню солому потрібно дрібніше нарізати до того ж добряче пропарити окропом для м’якості. Якщо соломи немає, то її можна замінити листом вишні або чорної смородини.

Після закінчення бродіння банки доливають розсолом доверху і закочують бляшаними кришками. Зберігати банки з моченими яблуками треба в найбільш прохолодному місці так само, як солоні огірки в банках.

Яблука мочені в банках в холодильнику можуть зберігатися кілька місяців.

Приготування солодового сусла

Для цього спершу потрібно відварити солод: в одному літрі води розчинити сто грам солоду, варити п’ятнадцять хвилин. Потім взяти півсклянки солодового відвару на 10 літрів киплячої води і двохсот п’ятдесят грам цукрового піску, п’ятдесят грамів солі для приготування сусла.

Далі ретельно перемішану суміш, з повністю розчиненими сіллю і цукром, відстоюють і проціджують через дрібне сито або марлю.

Якщо вам не вдалося дістати солод, приготуйте сусло з житнього борошна, одним із двох способів.

1 спосіб: склянка борошна житнього залийте десятьма літрами окропу, всипте п’ятдесят грам солі, перемішайте, після відстоювання процідіть.

2 спосіб: розведіть склянку борошна в малій кількості прохолодної води, додайте ще пару літрів води, настоюйте суміш кілька годин.
Процідіть, долийте охолоджену кип’ячену воду до 10 літрів. Додайте дві великі ложки солі без верху і дві великі ложки гірчиці сухої на кожен літр вливаємо рідини.

Якщо не хочете возитися з приготуванням сусла, використовуйте як розсолу підсолоджену воду, для приготування якої розчиніть в десяти літрах води трохи більше півкіло меду чи чотириста грамів цукру, п’ятдесят грам солі, кип’ятіть, постійно помішуючи дерев’яною ложкою , охолодіть до кімнатної температури.

Коли спеціальний розчин готовий, можна приступити до наповнення скляної банки (бочечки) плодами. Покладіть яблука вгору плодоніжками. Кожен шар прокладайте ошпареної житнього соломкою – приблизно двох-трьох сантиметровим шаром.

Якщо соломи не дістанете, можна використовувати листя куща чорної смородини, зелень селери і естрагону. Слідкуйте, щоб загальна вага доданих шарів не перевищив 1% ваги яблук.

Залийте суслом або солодкою водою повну скляну банку (бочку) яблук. Покрийте яблука дерев’яним колом і поставте бродити під гнітом на п’ять діб. Після цього поставте банку в прохолодне місце, з температурою від нуля до п’яти градусів на два місяці. Готові яблука перекладіть в скляні банки для зберігання в холодильнику. Ну що і справді простий рецепт, адже, правда?

Їжте на здоров’я яблука і пам’ятайте народні приказки: «Яблуко на обід і ніяких хвороб немає!» А ще – «Яблуко на вечерю – і доктор не потрібний ! »

Катерина Сільська,



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті