Як приготувати товстолобика в духовці, користь страви

26 липня, 2012


Як приготувати товстолобика в духовці, користь страви Як стверджують дієтологи, блюда з риби значно корисніше, здоровее м’ясних. Найбільш корисно чергувати вживання м’ясних і рибних продуктів. Цінність риби – в її білку, який становить п’яту частину тканин. Білки називають основою життя, з ними пов’язані обмінні процеси, здоров’я м’язів, нормальний розвиток і зростання дітей.


Продукти з риби задовольняють потреби організму людини в основних мінеральних речовинах: фосфорі, калії, кальцій, натрій, магній. Риба містить сірку, хлор, залізо, мідь, молібден, йод, бром, фтор та ін Весь набір корисних речовин міститься в різних сортах риби, серед яких своє почесне місце займає товстолобик.


Про те, як приготувати товстолобика в духовці, користь блюда яка, я розповім вам на сторінках сайту .


Яка користь товстолобика?

Таку назву мають два види риб сімейства коропових. У товстолобика темно-срібляста спинка, дрібна луска і велика широка голова, завдяки якій він отримав свою назву. Мешкає в місцях з тихим плином, водосховищах, озерах, з’єднаних з річками.


Страви з товстолобика вважаються дієтичними. М’ясо його легко перетравлюється, легко засвоюється організмом. Тому, рибу можна використовувати для лікувального харчування при деяких захворюваннях шлунково-кишкового тракту, наприклад при хронічних гастритах, зі зниженою кислотністю.


З товстолобика можна приготувати безліч різноманітних страв. Його відварюють, смажать, використовують для заливного, маринують, в’ялять, а також запікають у духовці. Запечена риба найбільш корисна, смачна, має ніжний, приємним ароматом.


Давайте спробуємо товстолобика зі сметаною.

Для цієї страви нам знадобиться: півкіло свіжої риби, 1 цибулина, 100 мл жирної сметани, 100 р. сиру твердих сортів, трохи борошна, 1 лимон, зелень, сіль за смаком.
Оскільки в цій рибці багато кісточок, купіть товстолобика побільше. Його буде легше обробити і видалити кістки. Промийте потрошеную рибу, видаліть по можливості кістки, очистіть від луски.


Після цього обсушити рушником, розрізати на порційні шматочки. Потім посоліть кожен шматочок, посипте приправою, збризніть лимонним соком. Після цього накрийте все рушником, залиште для маринування на 2-3 години. Найкраще це робити на ніч, прибравши рибу в холодильник, а вранці приступити до приготування.

Отже, приступаємо до відповідального моменту – готуванні:

Спочатку очистіть цибулину, наріжте її півкільцями , обсмажте на рослинному маслі. Після чого лук, разом з маслом, в якому він смажився, викладіть рівним шаром на деко.


Тепер обваляйте в борошні шматки товстолобика, обсмажте з двох сторін на сковорідці в розігрітій олії, до золотистої скоринки. Викладіть обсмажені шматки на деко, посипте свіжим кропом,


змастіть рясно рибку сметаною, поставте деко в розігріту духовку на 30 хв. За кілька хвилин до готовності, посипте блюдо тертим сиром, запікайте далі, поки сир розплавиться. Потім ароматну закуску можна подавати до столу. Приготований таким способом товстолобик виходить надзвичайно смачним, а користь від страви яка!


Порційні шматочки товстолобика з овочами

Для цієї страви також розріжте підготовлену рибу на порційні шматочки. Можна купити вже готові шматки риби, підготовлені для запікання або смаження.


Для приготування нам знадобляться порційні шматки, кілька бульб картоплі (краще попередньо відварити до напівготовності), свіжа морква, кілька помідорів, цибулина , 1 стакан нежирних вершків, 1 склянка води, сіль, перець за смаком.



Наріжте очищені овочі гуртками. Змастіть рослинним маслом форму для запікання, на дно викладіть гуртки картоплі, моркви. Лук наріжте півкільцями, викладіть зверху на овочі. Тільки тепер викладайте шматки риби, накриваючи кружальцями помідорів.


Змішайте в мисочці вершки з водою, додайте сіль, чорний мелений перець, перемішайте ще раз. Залийте отриманою сумішшю рибу з овочами, намагаючись повністю покрити овочеве дно. Тепер оберніть верх форми фольгою, ставте в розігріту духовку на 30-40 хв. За 5-10 хвилин до готовності, фольгу зніміть, щоб страва підрум’янилося. Можна подавати запеченого в духовці товстолобика до столу.


Користь такої їжі для здоров’я незаперечна. Поєднання свіжої риби і овочів дуже сприятливо для організму людини. Причому спосіб приготування в духовці, набагато більш корисний, ніж смаження на сковороді.


Я поділилася з вами простими рецептами страв з товстолобика. Спробуйте їх приготувати. Часу на це потрібно небагато, витрати також не великі. Зате ваше намагання не залишиться непоміченим. Напевно, страви сподобаються вашим домашнім. Приємного апетиту!

Світлана,



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті