Як виростити ромашку аптечну?

26 липня, 2012


Як виростити ромашку аптечну? На сайті вже йшла мова про вирощування ромашки аптечної, але вважаю за потрібне ще раз зупинитися на цьому, розглянувши питання в масштабах господарства.

Отже, щоб виростити ромашку аптечну, ви повинні знати, що її насіння починають проростати при температурі 6-7 градусів, але оптимальна температура проростання 20 – 25 °. Насіння краще проростає на світлі і при достатньому зволоженні верхнього шару грунту. Для повного набухання насінню потрібно 469% води по відношенню до їх вагою, тому отримання дружних сходів можливо тільки при безперервному забезпеченні насіння вологою в перші 5 – 7 днів.

Протягом 20 – 40 днів після появи паростків ( в залежності від температури і вологості грунту) рослина утворює розетку з 6 – 10 листів, в цей період йде формування стебла і зачатків суцвіть, тому чим більше розетка, тим більше, квіток при сприятливих умовах утворюється на рослині. Цвітіння ромашки в залежності від температури повітря і забезпеченості вологою починається через 30 – 50 днів після появи сходів і триває до пізньої осені. Кожна квітка розкривається через 10 – 12 днів після утворення його зачатків; тривалість цвітіння окремого квітки дорівнює 8 – 10 дням, протягом яких квітки повинні бути обов’язково прибрані.
При сприятливих умовах цвітіння триває 40 – 70 днів. За цей період проводять 4 – 6 зборів суцвіть.

Найбільш сприятлива середньодобова температура вегетаційного періоду 19 – 21 ° С. При підвищенні денної температури повітря до 28 – 32 ° С зменшується інтенсивність цвітіння, знижується величина і вага однієї квітки.

Ромашка дуже світлолюбна рослина, і щоб її виростити потрібна висока інтенсивністю світла протягом довгого дня. При зниженні освітленості навіть на 25% шляхом затінення рослин зменшується число квіток і їх вагу, а вага вегетативної маси збільшується. Зміст ефірного масла в квітках при затіненні трохи підвищується. Гарне забезпечення грунтовою вологою в період вегетації посилює цвітіння, збільшує число і величину квіток.

Виявлена висока вимогливість ромашки до форм азотного харчування. Аміачний азот у вигляді сульфату амонію в порівнянні з нітратним азотом у вигляді кальцієвої селітри прискорює появи сходів, збільшує їх густоту, посилює ріст рослин, підвищує кількість квіток, дає можливість виростити ромашку, послабивши дію негативних факторів.

< b> Грунт і попередники.

Найбільш високі врожаї отримують на родючих чорноземних суглинках. Бідні грунти вимагають хорошої заправки їх органічними та мінеральними добривами.

Хоча ромашка аптечна і однорічна рослина, однак, її часто намагаються виростити на одному місці 2 – 3 роки поспіль, оскільки її насіння з зрілих кошиків обсипаються і дають густий самосів. Для посіву слід вибирати найбільш чисті ділянки. Кращими попередниками є чистий пар (для літнього посіву) або озимі зернові, наступні по чистому пару; допустимі також добре удобрені просапні культури.

Поле після ромашки сильно засмічується падалицею цієї рослини, тому після неї слід висівати просапні культури або озимі хліба з підсіву трав. При цьому з’явилися до посіву зернових паростки ромашки знищують передпосівної обробкою поля, а з’являються пізніше придушуються швидко розвиваються зерновими культурами. У наступні роки дернина трав сприяє остаточному очищенню грунту від ромашки аптечної.

Обробка грунту.

Основну обробку грунту під ромашку аптечну, якщо їй не передує пар, проводять, як і під просапні культури. Орати треба, можливо, раніше, на глибину 22 – 25 см, а на грунтах з меншим орним горизонтом – на всю його глибину. Для літнього (озимого) посіву основна оранка повинна бути закінчена не пізніше ніж за 25 – 30 днів до нього, щоб до часу посіву грунт встигла осісти. При появі на грунті бур’янів проводять культивації на глибину 4 – 5 см з одночасним боронуванням. Останній раз культивують за 10 – 12 днів до посіву. Перед самим посівом, якщо грунт занадто ущільнилася, її боронують в 1 – 2 сліду і накочують кільчастим пли гладким катком.

Для весняного посіву на зяб орють слідом за прибиранням попередньої культури і одночасно боронують, в наступний період по міру появи бур’янів поле кілька разів культивують на глибину 5 – 7 см. Ранньою весною при першій можливості виїзду в поле ділянку боронують, накочують і засівають ромашкою аптечної.

Добриво.

Виростити більшу кількість ромашки дозволяє внесення повного мінерального добрива. Додавати його потрібно під оранку з розрахунку на 1 га 45 – 60 кг діючої речовини, що підвищує урожай сухих суцвіть ромашки на 1,5 – 3 ц з 1 га. Одні фосфорні та калійні добрива дають меншу прибавку врожаю. Азот потрібно вносити у вигляді сульфату амонію в дозі 2 – 2,5 ц на 1 га.

Ділянка з невеликим вмістом гумусу в грунті удобрюють 20 – 30 т гною і 30 – 45 кг Р2О5 на 1 га, вносячи їх під глибоку оранку. Щоб забезпечити сходи фосфорним живленням, при посіві ромашки в рядки вносять гранульований суперфосфат в дозі 25 – 30 кг на 1 га.

У тому випадку, якщо добрива не застосовували під оранку, в районах з достатньою кількістю літніх опадів їх можна вносити навесні під культивацію в дозі N30P60K60 і в підгодівлю в фазу розетки або бутонізації в дозі N30.

Посів.

Найбільш високий урожай сухих суцвіть ромашки аптечної отримують при літньо-осінньому (озимому) посіві.

з’явилися на початку вересня сходи встигають до настання заморозків утворити велику розетку листя і в такому стані піти в зиму. Ранньою весною ромашка швидко рушає в зростання і до початку травня починає цвісти, використовуючи запаси осінньо-зимової вологи. Озимий посів проводять одночасно з посівом озимого жита чи пшениці в оптимальний термін. При більш ранній сівбі частина рослин може утворити зачатки квіток і загинути взимку, а при запізне
ння сходи не встигають сформувати велику розетку листя і частина їх випадає під час зимівлі.

Щоб усунути напруженість у період збирання, ромашку аптечну можна висівати на частині площі під зиму, за 7 – 10 днів до настання постійних заморозків, або ранньою весною в перші дні початку польових робіт, а на іншій частині – влітку. Сіють її тракторної сівалкою з міжряддями 45 см, норма висіву насіння 2 – 3 кг на 1 га. При літньому і весняному посіві насіння зашпаровують на глибину не більше 0,5 см.

Догляд за посівом.

Коли позначаться рядки, міжряддя обробляють тракторними культиваторами, обладнаними підрізання лапами-бритвами, які оберігають рослини від засипання землею. У захисних зонах широкорядного посіву бур’яни виполюють вручну. Надалі обробку міжрядь і прополювання бур’янів у рядках проводять у міру потреби, звичайно 2 – 3 рази. Перед прибиранням з поля видаляють великі бур’яни та інші види ромашок, що засмічують товарну продукцію та погіршують її якість.

Збирання врожаю.

Перший збір квіткових кошиків проводять, коли на кожній рослині розкриється 5 – 10 суцвіть, а квітколоже не придбає ще конічної форми. Запізнення тягне за собою втрату врожаю і знижує якість продукції, так як перезрілі кошики при сушінні руйнуються, що дає багато відходів. Кошики зривають спеціальним совком-гребінкою.

Нові суцвіття, особливо в теплу сонячну погоду, розкриваються дуже швидко, і повторні збори потрібно проводити досить часто.
До кінця вегетації цвітіння слабшає, квіткові кошики стають дрібніше, вихід ефірного масла знижується.

Зібрані суцвіття не можна тримати в корзинах або купках більше 2 – 3:00, так як вони легко зігріваються, чорніють і втрачають свої якості. Сушать суцвіття в тіні під навісами, на горищах з хорошою вентиляцією і у вогневих сушарках при температурі не вище 45 °. Суцвіття розстилають на стелажах або рамах з розрахунку 1 кг квіток на 1 кв. м площі. Сировина акуратно перемішують. У міру висихання товщину шару квіток можна збільшувати. Процес вважається закінченим, коли поверхня квітколожа, відокремленого від квіток, при легкому розтиранні між пальцями стає сухою на дотик. Повітряна сушка триває 5 – 6 днів.

З 4 – 5 кг сирих суцвіть виходить 1 кг сухих. Відразу ж після штучного сушіння кошики легко руйнуються, тому сировину слід кілька зволожити за рахунок вологи, що знаходиться в повітрі. Після цього його упаковують у фанерні або дерев’яні ящики, вистелені всередині щільним папером. Зберігати сухі суцвіття треба в сухому, добре провітрюваному приміщенні.

Насіння.

Щоб господарство змогло виростити своє насіння аптечної ромашки, закладають насіннєвий ділянку, яка засівають елітним насінням. При відсутності їх на товарній плантації виділяють кращу ділянку, чистий від бур’янів, і прибирають його на насіння після того, як у більшої частини кошиків квітколоже набуде витягнуту форму, а білі крайові пелюстки опустяться вниз. Суцвіття в цій фазі легко руйнуються при розтиранні між пальцями.

Ромашку скошують рано вранці під час роси, зв’язують у невеликі снопики і негайно звозять під навіс для досушування кошиків і дозрівання насіння. Щоб уникнути втрат насіння від осипання, снопики перевозять і сушать на брезенту.

Снопи укладають рядами нижньою частиною всередину, а назовні кошиками в два ряди заввишки до 1 м. Між рядами залишають проміжки для проходу і кращого провітрювання. Під час сушіння необхідно стежити за висиханням снопів, не допускаючи їх зігрівання та пліснявіння. Просушені снопи обмолочують на решетах і досушують в провітрюваному приміщенні.

Для отримання насіннєвого матеріалу, чистого від насіння бур’янів, може бути запропонований інший спосіб збирання насіннєвого ділянки. Відведену на насіння плантацію прибирають совками-гребінками через 3 – 5 днів після збору суцвіть на товарну продукцію. Ознакою початку збирання насіння є опускання крайових пелюсток віночка і побуріння трубчастих квіток на 50 – 60%. При сушінні насіннєвого матеріалу решета або горища застеляють брезентом. А потім насіння очищають на решетах з розміром осередків 1,5 – 2 мм. Отримані після очищення трубчасті квітки можуть бути використані як товарна продукція.

Зберігати насіння треба в сухих приміщеннях в мішках або засіках. З 1 га посіву можна виростити і зібрати близько 100 кг чистих насіння. Схожість насіння першого класу 80 – 85%. При зберіганні схожість знижується, і через 5 – 6 років насіння виявляються непридатними для посіву.



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті