Які вітаміни містяться в молоці?

26 липня, 2012


Які вітаміни містяться в молоці? Люди вживають молоко та молочні продукти більш 12 000 років. Цей продукт з давніх часів є найважливішим джерелом білків, жирів, мінералів і мікроелементів. У багатьох сім’ях тримали домашніх тварин не стільки для отримання м’яса, скільки для виробництва молока. Саме воно давало можливість нормально існувати, підтримувати здоров’я за допомогою корисних властивостей цього напою.

Людина є одним з небагатьох ссавців, що мають здатність перетравлювати цей продукт не тільки в дитячому, але і в дорослому віці. І, можливо, саме ця здатність зробила наш імунітет стійким до інфекційних захворювань до того часу, коли були винайдені перші лікарські засоби.

Так в чому ж полягає користь цього продукту, які вітаміни містяться в молоці? Про це ми з редакцією сайту зараз вам розповімо.

Біохімічний склад молока

Натуральний продукт містить велику кількість білків, вуглеводів, жирів, мінеральних солей. У його складі містяться вітаміни та інші корисні для людини хімічні компоненти, в тому числі безліч різних жирних кислот.

Молоко містить лактозу. Цей вуглець складається з глюкози і галактози, які беруть участь у синтезі жирів, білків, вітамінів. Лактоза також сприяє внутрішньоклітинного обміну, сприяє нормальній роботі серцево-судинної, нервової систем, печінки, нирок, головного мозку.

У молоці знаходяться безліч мінеральних речовин, необхідних для нормального розвитку і роботи людського організму. Наприклад, воно містить калій, натрій, кальцій. В ньому є фосфор, сірка, залізо. Також в молоці містяться – мідь, кобальт, хром, є достатня кількість цинку, магнію, літію, йоду, фтору, срібла.

Є в молоці вітаміни – жиророзчинні А, D, E, K, водорозчинні вітаміни C, PP, B1, B2, B3, B6, B12. Воно містить природні ферменти і гормони, а також імунні тіла.

Чим корисно молоко?

Цей продукт відрізняється своєю поживною цінністю. При щоденному вживанні 1 л. молока, доросла людина отримує добову норму жиру, кальцію, фосфору, рибофлавіну. Також задовольняється потреба в протеїні на 50%, вітаміні А на 33%, аскорбінової кислоти та тіаміні на 25%.

Завдяки науковим дослідженням став відомий той факт, що молоко необхідно вживати підліткам. Замість шкідливих лимонадів, газованих напоїв типу «кока-кола», їм корисніше пити молоко кожен день. Тоді в більш старшому віці вони зможуть уникнути появи остеопорозу та підвищеної ламкості кісток. Адже саме в підлітковому віці накопичується достатня кількість кальцію в кістковій тканині.

До речі, перетравлюваність молока становить 98%. Дорослі люди також можуть переварити лактозу (молочний цукор) як у молодому, так і похилому віці, за умови здорового травного тракту, коли вистачає ферментів для перетравлення. Також проблеми перетравлення лактози можуть з’явитися після тривалої перерви вживання продукту.

Деякі люди, в тому числі діти, можуть мати непереносимість цього продукту. Зазвичай це генетичні особливості людини. Але тоді можна вживати твердий сир, йогурти, що містять малу кількість лактози.

При різних харчових отруєннях допоможе цей напій. Також тепле молоко з медом прийняте перед сном – відмінний засіб для усунення безсоння.

Головне, знати міру і не пити багато за один раз, щоб не порушити травлення. Щоб продукт краще засвоювався можна додавати трохи прянощів – кориці, шафрану, порошку імбиру.

Крім коров’ячого молока, найпоширенішого і звичного для вживання в їжу, люди п’ють молоко козяче, кобиляче, верблюже.
З них найкорисніше – козяче.

Кози дуже охайні, вони ніколи не хворіють інфекційними хворобами. До того ж їх молоко краще засвоюється організмом, містить безліч корисних речовин, в тому числі кобальт, тіамін. Воно містить велику кількість калію. А за складом нагадує грудне материнське.

Його не тільки використовують як продукт харчування, але використовують для лікування деяких захворювань. Його рекомендують пити при виразковій хворобі, гастритах, для нормалізації роботи шлунково-кишкового тракту.

Будь молоко можна використовувати як самостійний продукт, а також можна поєднувати його з зерновими, овочами, фруктами, грибами. А от з м’ясними продуктами його використовувати не бажано.

Його добре додавати до чаю, кави. Але тільки не пийте його з зеленим чаєм. Справа в тому, що зелений чай містить безліч антиоксидантів, а молоко може заблокувати їх дію.

Тільки будьте уважні! Корисні речовини, вітаміни містяться тільки в натуральному продукті.

Якщо ви вирішили придбати коров’яче сільське молоко на ринку, не забудьте його прокип’ятити, щоб убезпечити себе від можливих інфекційних захворювань. Будьте здорові!

Світлана,



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті