Захворювання підшлункової залози – панкреатит

26 липня, 2012


Захворювання підшлункової залози - панкреатит Підшлункова залоза – основний орган регуляції функції травного тракту. Вона виробляє гормони, наприклад, інсулін, ферменти, необхідні для здійснення основних процесів засвоєння поживних речовин . Тому захворювання підшлункової залози, панкреатит, в тому числі, дуже болючі і, до того ж, небезпечні виникненням серйозних ускладнень.

Розрізняють гострий і хронічний панкреатит.

Гостра форма захворювання характеризується розвитком руйнівних процесів усередині залози внаслідок впливу власних ферментів, тобто відбувається «самопереваріваніе» її тканини. Підшлункова залоза набрякає, можуть формуватися вогнища панкреонекрозу (деструкції). Подібний процес може завершуватися освітою фіброзу в уражених ділянках, що призводить до хронізації панкреатиту, зниження функції органа. Якщо панкреонекроз досить масивний, то це вимагає хірургічного втручання. В особливо важких випадках може завершитися летальним результатом.
В останні роки середній вік пацієнтів, у яких діагностовано панкреатит , становить 39 років, збільшилася частка жінок, які страждають цим захворюванням, а також відсоток алкогольного ушкодження підшлункової залози.

Причинами розвитку панкреатиту можуть бути:
• Жовчнокам’яна хвороба;
• Гострий і хронічний холецистити;
• Спазм жовчних проток, сфінктера Одді (місце впадання протоки підшлункової залози в 12-палої кишки) або їх закупорка камінням;
• Виразкова хвороба шлунка та 12-палої кишки;
• Гастрит;
• Вживання алкоголю;
• Жирна, смажена, пряна їжа;
• Інфекції (гепатити В, С, вірус епідемічного паротиту) і токсини;
• Куріння;
• Прийом деяких лікарських препаратів (стероїдних гормонів);
• Збільшення вмісту холестерину крові.

У пацієнта будуть спостерігатися такі симптоми захворювання підшлункової залози (гострого панкреатиту) :
Різка, дуже інтенсивний біль оперізуючого характеру в області живота, що виникла раптово;
* Нудота, блювота;

Факт порушення дієти напередодні (вживання алкогольних напоїв, жирної їжі) свідчить на користь діагнозу панкреатиту.

Такий стан вимагає невідкладної медичної допомоги та госпіталізації в стаціонар, при необхідності в хірургічне відділення.

Перші ознаки захворювання підшлункової залози будуть такі:
• Болі в животі, що локалізуються в правом, лівому підребер’ї, надчеревній ділянці, іноді оперізують. Можуть бути короткочасними (кілька хвилин), більш тривалими (3-4 години) і майже постійними;
• Нудота, неодноразова блювота;
• Метеоризм;
• Розлади стільця;
• Зниження апетиту;
• Печія, відрижка, бурчання в животі;
• Підвищення температури в разі ускладненого перебігу.

Ці симптоми можуть бути яскраво виражені в разі загострення, а також проявлятися досить мляво протягом багатьох років.

Хронічний панкреатит небезпечний виникненням ускладнень, такими як: ущільнення в підшлунковій залозі, гнійне запалення протоків залози і жовчного міхура, поява ерозивних і виразкових дефектів в стравоході, шлунку, що може бути причиною шлунково-кишкової кровотечі. Крім того, можливий розвиток злоякісного ураження залози, свищів у вільну черевну порожнину, непрохідності 12-палої кишки .

Діагностика
Діагностика захворювання підшлункової залози грунтується на сукупності характерних скарг, огляду, лабораторних досліджень крові, сечі, калу. Виконується УЗД черевної порожнини, фіброгастродуеоденоскопія і інші більш специфічні методи. При необхідності комп’ютерна томографія підшлункової залози.

Лікування
Захворювання підшлункової залози (панкреатит) фактично немає можливості лікувати медикаментами. Тому лікування направлено на купірування больового синдрому ( анальгетики, спазмолітики). Проводиться замісна терапія ферментами з прийомом панзинорм, Креона, панкреатин, призначаються антибактеріальні препарати для попередження інфекційних ускладнень. У випадку важкого перебігу виконується хірургічне втручання.

Дієта
Особливе місце в профілактиці панкреатиту займає дієта. Рекомендується виключення алкоголю, тому що його прийом збільшує смертність пацієнтів. Крім того, вкрай не рекомендується вживати смажену, гостру, жирну їжу, спеції, копченості, кислі соки, насичені бульйони, соління.

При загостренні
перші 2-3 дні призначається голод. Потім дробове харчування маленькими порціями 5-6 разів на день. Рекомендуються нежирні сорти риби (тріскових порід), м’яса (телятина, індичка, кролятина, курка), сиру . Солодощі обмежуються по максимуму. Їжу бажано готувати на пару або в духовці. Молочні продукти повинні бути некислі і з пониженим вмістом жиру. Овочі та фрукти краще відварювати і протирати. Таку дієту бажано дотримуватися постійно.

Також рекомендується регулярне обстеження у гастроентеролога, яке дозволить коригувати дієту і лікування, а також максимально знизить ймовірність загострень та ускладнень.

Олена,



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті