Замінники цукру для діабетиків

26 липня, 2012


Замінники цукру для діабетиків При захворюванні на цукровий діабет замість цукру використовуються різні його замінники. Вони бувають природними та штучними.


Природні (природні) цукрозамінники містяться в деяких рослинах, у багатьох фруктах, ягодах і свіжих овочах. Це, так звані, фруктоза, ксиліт і сорбіт. У цих речовинах міститься велика кількість вуглеводів, тому лікарі не рекомендують зловживати ними при діабеті.


Штучні замінники цукру для діабетиків це сластіліни: аспартам, цикламат, сахарин, і т.п. Їх набагато більше, ніж природних. Вони набагато солодше цукру і не впливають на рівень цукру в крові, що особливо важливо при цукровому діабеті.



Заборона на солодку їжу при цукровому діабеті, призводить до дискомфорту, може навіть спровокувати депресію. Тому застосування цукрозамінників, звичайно ж, необхідно і виправдано.

Розглянемо, що являють собою той чи інший замінник цукру для діабетиків, які застосовуються при цукровому діабеті:


Сорбіт

Являє собою порошок солодкого смаку, який виробляють з рослинної сировини. Сорбіт не такий солодкий, як цукор, він повільніше засвоюється, поступово виводиться організмом, тому не впливає на рівень глюкози в крові.

Однак велика кількість цієї речовини може спровокувати пронос, нудоту, розлад шлунка. Тому рекомендується вживати не більше 30 г сорбіту за добу. Також слід враховувати його калорійність (в 1 гр. – 4 ккал.).

Ксиліт

Ця речовина рослинного походження. Його отримують їх переробки кукурудзяних качанів, бавовняної лушпиння. Ксиліт відчутно знижує висновок їжі з області шлунка, після його вживання обсяг, і кількість їжі значно знижується. Це властивість ксиліту особливо важливо при цукровому діабеті II типу. За калорійністю він аналогічний сорбіту, зазвичай використовується для приготування їжі.

Фруктоза

Ця речовина міститься в багатьох свіжих фруктів, ягід, овочів. Вона приблизно в два рази солодше цукру, але по калорійності вони ідентичні. При вживанні фруктози спостерігається невелике підвищення цукру в крові хворого.

Тому застосовувати її слід обережно й обмежено. Вживання невеликих доз фруктози позитивно впливає на регенерацію печінкового глікогену, що дуже корисно при гіперглікемії. Тим не менше, не можна вживати більше 30 м. цієї речовини за добу.

Сахарин

Це хімічна речовина практично не містить калорій. Сахарин приблизно в 700 разів солодше цукру. Його додають в чай, кава, вже готові страви. Кип’ятити його не можна, так як при цьому страви набувають гіркуватий смак.

Аспартам, цикломат

Ці речовини зовсім не вимагають інсуліну, вони солодше цукру в 200 разів, дуже схожі з ним за смаком. Їх часто використовують при приготуванні дієтичних страв, але вони абсолютно протипоказані при захворюванні на фенілкетонурію. Практично не містять калорій.


Розумне застосування замінників цукру

Звичайно ж, для діабетиків замінники цукру виправдані, але завжди обмежуйте їх вживання . Штучних замінників цукру слід застосовувати не більше 10-15 г на добу. Природні замінники не повинні перевищувати 30 м. за добу.


Якщо при вживанні цукрозамінника з’явилися нудота, печія, розлад шлунку, негайно знижуйте кількість уживаних замінників, або за порадою лікаря замініть один препарат іншим.


Також обов’язково дотримуйтесь спеціальну дієту, враховуючи вживання калорій на масу тіла. При легких формах цукрового діабету можна вживати рекомендовані дози рослинних і штучних замінників цукру. При більш важких формах хвороби, слід виключити легко засвоювані вуглеводи, в тому числі цукор, фруктозу і т.п.


Також в даний час на ринку з’явився новий цукрозамінник на основі екстракту трави стевії – «Севіозід» . Він заслужив позитивні відгуки від споживачів і рекомендується до застосування фахівцями для харчування діабетиків, а також всіх, хто стежить за своїм здоров’ям.


Як бачите, замінники цукру для діабетика різноманітні і відрізняються один від одного своїми властивостями. Тому, підібрати найбільш відповідний препарат, допоможе ваш лікуючий лікар. Порадьтеся з ним при виборі замінника цукру. Будьте здорові!

Світлана,



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті