Застосування кульбаби в народній медицині

26 липня, 2012


Застосування кульбаби в народній медицині Навесні цей симпатичний золотистий квітку можна зустріти повсюдно. Він росте на лісових галявинах, на луках, біля доріг, біля кожного будинку і в кожному саду. Кульбаба радує своїм веселим життєрадісним виглядом. Здається, він увібрав в себе всю енергію сонця!

Однак кульбаба дуже не люблять садівники і городники. Впертим і незнищенних бур’яном вважають вони його …

А між тим, цей жовтий радісний бур’ян має величезну і багатогранної цілющою силою. Тому на протязі, мабуть, всієї людської історії, кульбаба широко застосовується лікарями, лікарями і народними цілителями.

Застосування кульбаб в народній медицині надзвичайно широко поширене в Росії. З давніх часів ця квітка тут використовується як еліксир життя.

Кульбаби в народній медицині використовуються цілком протягом всього сезону. Молода зелень кульбаби багата вітамінами В1, В2, С. В ньому міститься каротин, фосфор, залізо, кобальт та інші мікроелементи. За кількістю корисних речовин листя кульбаби перевершують будь-які салати і шпинат.

Застосування коренів кульбаби в народній медицині почалося також давно, як і надземної його частини. З тих пір коріння використовуються як засіб для лікування жовчного міхура, при жовтяниці, при захворюваннях печінки, запорі, метеоризмі, геморої. Також використовують кульбаба і при каменях і піску в нирках і сечовому міхурі, а ще для поліпшення травлення.

А тепер розповім, як застосовується лікарська рослина кульбаба для лікування і профілактики різних захворювань:

* При захворюванні діабетом змішайте по одній чайній ложці листя чорниці, кропиви, кульбаби. Потім одну столову ложку суміші залийте 800 мл окропу, кип’ятіть на повільному вогні 15-20 хвилин, дайте настоятися 10 хвилин і процідіть. Приймайте по 2 ст. ложки 4 рази на день. При цукровому діабеті дуже корисно вживати в їжу вітамінний салат з листя кульбаби.

* Коріння кульбаби в народній медицині застосовують для виведення піску та каміння з нирок, жовчного і сечового міхура. Для цього залийте склянкою кип’яченої води кімнатної температури 2 ст. л. подрібнених коренів рослини. Наполягайте в темному холодному місці 8:00. Випийте цю настойку протягом дня в декілька прийомів.

* 2 чайних ложки подрібненого кореня залийте склянкою води і поставте на водяну баню на півгодини, або поставте посуд на вогонь і кип’ятіть на слабкому вогні 10 хвилин. Потім настоюйте 3:00. Приймайте по третині склянки 3 рази на день перед їжею. Настій регулює діяльність шлунково-кишкового тракту, має сечогінну, жовчогінну і проносну дію.

* Для лікування екземи приготуйте лікувальний відвар. Змішайте столову ложку подрібнених коренів кульбаби і лопуха. Залийте трьома склянками води і настоюйте протягом ночі. Вранці кип’ятіть суміш 10 хвилин, дайте настоятися 20 хвилин. Пийте по половині склянки 5 разів на день.

При екземі можете приготувати лікувальну мазь. Подрібніть висушену рослину в муку. Змішайте з медом і змастіть уражене екземою місце.

А ще кульбаба застосовується для лікування атеросклерозу і як засіб для очищення крові. Для приготування лікувального настою, покладіть в термос столову ложку його подрібнених коренів. Залийте склянкою окропу і настоюйте годину. Пийте настій холодним по чверті склянки 3 рази на день.

Широко відомі рецепти з кульбаб для лікування печінки. Ось один з них:

зітреш в ступці 1 ст. л. кореня кульбаби. Залийте порошок 200 мл води і партеся на киплячій водяній бані на маленькому вогні близько години, а потім відфільтруйте. Приймайте засіб тричі на день по 1 ст. л. за 25 хвилин до їди.

Хочу звернути увагу на те, що використання кульбаби в народній медицині не обмежується приготуванням лікарських препаратів. З нього також готують вітамінні, лікарські салати. Для цього з настанням весни збирають пробилися на поверхню землі молоді пагони і листя.

Кульбаба дуже гіркий на смак. Поліпшити смакові якості рослини можна, якщо потримати листя півгодини в підсоленій воді. Потім листя потрібно промити, подрібнити, додати до листя дрібно порізану зелену цибулю, петрушку, кріп. У салат можна додати також черемшу, молоду редиску. Додайте в салат яблучний оцет за смаком і заправте рослинним маслом. Цей салат позбавить від авітамінозу, підніме тонус, позбавить від анемії.

Молоде листя кульбаби додають в приправи, щі, супи, пю
ре. Молоді квіткові бутони маринують з часником і використовують як приправу до дичини та птиці, для салатів і перших страв, для вінегретів.

Розетки – кошички рослини – також смачний і цінний харчовий продукт. Зріжте розетки молодого листя кульбаби, гарненько вимийте, вимочіть 20 хвилин в солоній воді і смажте на вершковому маслі до рум’янцю. Додайте сіль і перець за смаком, можна додати зелений лук і трохи часнику. Подавайте як гарнір до м’яса і риби.

З підсмажених подрібнених коренів можна приготувати напій, що нагадує за смаком кави. Для приготування напою висушені коріння кульбаби підсмажте до коричневого кольору і подрібніть в кавомолці. Порошок добре розчиняється у воді і виходить дуже приємний на смак, поживний і багатий вітамінами напій.

Також свіжим соком кульбаби зводять пігментні плями, бородавки і веснянки.


Так що не проходите мимо яскравих жовтих головок кульбаби, а при прополці садового ділянки не викидайте рослина. Краще приготуйте з нього безліч корисних для здоров’я продуктів і згадайте про застосування кульбаби в народній медицині! І тоді жовтий цілитель, який увібрав в себе чарівну сонячну енергію, з задоволенням подарує її вам!

Будьте здорові!

Світлана,



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті