Здоров’я зубів – здоров’я людини

26 липня, 2012


Здоров Чи знаєте ви, що між станом зубів і здоров’ям людини є прямий зв’язок? Так, від стану зубів залежить здоров’я людини. Провівши клінічні дослідження організму, медики прийшли до висновку, що причиною багатьох захворювань внутрішніх органів є осередки інфекції в порожнині рота.

Думаю, якщо згадати шкільний курс історії, ви пригадаєте, що за часів торгівлі людьми, показником здоров’я раба були міцні зуби. Зберегти їх в той час могли лише сильні здоров’я люди. У наш же час це можливо в більшості випадків лише завдяки профілактичним заходам. Всі знають про те, що до основних гігієнічних засобів порожнини рота відносяться зубні пасти, щітки, жувальні гумки, ополіскувачі, освіжувачі і шовкові нитки. Люди вважають, що застосування цих коштів цілком достатньо, для того щоб якомога рідше виникали стоматологічні захворювання.
Але на ділі виявляється все не зовсім так.

Зуби, а також тканини пародонту, прилеглі до них, являють собою дуже складну систему, в якій все знаходиться в тісному взаємозв’язку. При виникненні збою на якому-небудь ділянці зубощелепної системи з’являються проблеми як з зубами, так і з усіма людськими системами та органами. Тому здоров’я зубів – здоров’я людини!

Наш організм дуже гармонійний, і тому природа подбала про ефективний захист ротової порожнини. Слина, яку виробляють три пари слинних залоз, якраз і виконує цю захисну роль.

Корисні властивості людської слини та її функції

До складу слини входять ферменти, які беруть участь в антибактеріальної захисту порожнини рота, таким чином слина захищає зуби від різних інфекцій.

Емаль є твердою, але напівпроникною структурою, і в ній відбуваються процеси не тільки вимивання, а й поповнення мікроелементами, що містяться в слині. Мова йде про такі мінеральних речовинах, як фтор, фосфор, кальцій та інші.

* Слина має нейтральну кислотно-лужну середу, що сприяє підтримці балансу між процесами мінералізації і демінералізації. Завдяки цьому і зберігається зубна емаль.

* Ферменти, що містяться в слині, беруть участь в переробці їжі на первинному етапі.

Для чого нам потрібно користуватися зубними пастами та щітками? Їжа, яку ми їмо, стаючи більш складною за своїм складом, поступово змінює ферментний склад слини. Термічно оброблені продукти стають м’якими, гомогенізований, прилипають до зубів, і це призводить до того, що слина перестає справлятися з природною механічним очищенням.

Організм кожної людини наділений природними захисними властивостями. Ферментний склад, корисні властивості слини, а також швидкість її виділення відіграють важливу роль у захисті від проникнення в нього хвороботворних мікроорганізмів в органи і тканини. У нормі у кожного здорової людини повинно виділятися не менше 500 мл слини. Такої кількості цілком буде вистачати для участі в травному, очищає, мінералізірущем і захисному процесах. Це сприятиме збереженню зубів і здоров’я в цілому.

Внаслідок низького споживання рідини, захоплення спиртними напоями, табококуренія, прийому деяких медикаментів, інтенсивного потовиділення, крововтрат і діареї слиновиділення знижується, і через це з’являється сухість у роті.

Зміни властивостей слини, зменшення її вироблення, може статися через вікових змін, а також деяких хвороб і пошкодження слинних залоз. Оскільки вона є природним антибактеріальним засобом і захисником здоров’я наших зубів, як ви розумієте, допускати цього не можна.

Якщо емаль залишається практично без захисту, її починають атакувати різні бактерії, що розмножуються в залишках їжі, яка прилипла до зубів . Необхідно зауважити, що наша ротова порожнина зовсім не стерильна, і, починаючи з моменту нашого народження, в ній постійно присутній мікрофлора. Якщо при нормальному слюноотделении рівень pH залишається нейтральним, і бактерії поводяться досить мирно, то при зміні кислотно-лужного середовища відбувається їх активізація та розмноження в зубному нальоті, який залишився від їжі і є живильним середовищем для мікрофлори.

Особливо в цей момент активізуються Streptococcus mutans, що становлять 70 відсотків від всіх мікроорганізмів, що живуть у порожнині рота і знаходяться в зубному нальоті. Цей мікроорганізм має здатність руйнувати зубну емаль, при цьому роблячи інші тканини зуба доступними для ураження. Хто має здатність перетравлювати цукру, Streptococcus mutans може виробляти молочну кислоту, яка роз’їдає зубну емаль. Вважається, що від солодкого псуються зуби, але якщо після їжі їх чистити, видаляючи наліт і залишки їжі, молочна кислота не зможе проникнути в емаль, роблячи її пухкої.

Якщо ви не стежите за станом порожнини рота, на поверхні зубної емалі з’являється плямочка більш світлого відтінку. Це і є карієс. Спочатку він не доставляє якихось незручностей, але з часом емаль стає проникною, і з’являється чутливість до холодної і гарячої їжі. Біль виникає значно пізніше, коли зуб вже наполовину зруйноване.

Якщо не звернутися до стоматолога вчасно, інфекція проникне в пульпу і в кореневий канал. Тоді організм буде намагатися захиститися від інфекції, і утворюється кіста, що представляє собою капсулу із сполучної тканини. Від повного руйнування зуб захищають імунні клітини, що надходять всередину кісти, але, врешті-решт, залишки зуба руйнуються під впливом гнійно-некрозні процесів, що отруюють людський організм.

Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті