Життя і здоров’я людини: значення жирів і вуглеводів

26 липня, 2012


Життя і здоров З усіх факторів, що впливають на наш організм, найважливішим, можна назвати – харчування, яке гарантує нам забезпечення здоров’я, розумової і фізичної працездатності. Від нього залежить наша життєдіяльність. В сучасному світі їжа абсолютно не відповідає нашим біологічним вимогам. Всім відомо, що порушення в харчуванні завжди призводить до різних негативних відхилень, в слідстві чого – розвиток онкології, збій в роботі серця, шлунково-кишкової системи, порушується метаболізм, з’являється одна з сучасних проблем – надмірна вага, не задовольняють нас зовнішні дані.

Деякі думають, що достатньо виключити зі свого раціону два компоненти – цукор і жири, і тоді можна уникнути ожиріння і життя і здоров’я будуть при цьому в нормі. На жаль, таким способом ви втратите здоров’я, але гарну фігуру придбати не зможете. Чому? Щоб ви зрозуміли наші думки давайте поговоримо на сайті про життя і здоров’я людини, значення жирів і вуглеводів для організму.


Значення вуглеводів

Шкода цукру

Цукор відноситься до простих харчовим кристалічним вуглеводів. Потрапляючи в організм, він перетворюється в глюкозу і фруктозу. Глюкоза дуже швидко перетворюється в глікоген, що в свою чергу живить енергією багато внутрішні органи: серце, печінка, м’язи, а також тканини мозку. Він необхідний для підтримки рівня цукру в крові, а також створює свої запаси в печінці. Відомо, що цей запас енергії, яким користується наш організм, є короткочасним. Але якщо він в надлишку, то йде процес відкладення у вигляді жирових клітин в нашому тілі. Ще одна причина, це клітини в головному мозку, які контролюють наш апетит. У разі споживання продуктів харчування з підвищеною сахарозою, то вільні радикали, дестабілізуючи роботу нейронів, викликають помилкове відчуття голоду. Природно, ми тягнемося до їжі, виходить переїдання, в подальшому – ожиріння. Надлишок цукру дуже токсичний для наших клітин. До того ж, при рафінуванні цукру, з нього віддаляються практично всі мінеральні солі, багато вітамінів. Цукор блокує засвоєння оранізмом селену. В результаті при надлишку калорій, і брак корисних речовин, порушується обмін речовин, і надлишкова порція легкозасвоюваного вуглеводу, перетворюється в жир, що веде до жиронакоплению ….

Користь цукру

При всіх мінусах, повністю виключати з раціону цукор не можна. Глюкоза є потужним джерелом енергії, і використовується як прекрасний і ефективний засіб при перевтомі, для поліпшення кровообігу в головному і спинному мозку; запобігає утворенню тромбів; налагоджує роботу селезінки, печінки, зменшує головний біль, піднімає настрій. Міститься в плодах. Лідером за змістом глюкози вважається виноград.

Природним постачальником внутрішнього цукру – є фруктоза, що володіє не меншою калорійністю, але засвоюється набагато краще, ніж сахароза і глікоген. При надходженні в кров, не перенасичує її цукром, швидко виводиться з неї, в організмі легше з’єднується з компонентами, які виробляють енергію. Містить антиоксиданти – токоферол і бета-каротин. Відіграє велику роль у вуглеводному, жировому і в білковому обміні. Прекрасно може замінити рафінад та кондитерські вироби, так як в ній в три рази більше солодощі, ніж в глюкозі і в два рази більше, ніж у сахарозі. Міститься в солодких овочах (морква, буряк), злаках, фруктах.

До зовнішнього цукру відносяться цукерки, тістечка, солодкі напої, які псують нашу фігуру, додаючи зайві кілограми. Тому краще вживайте у якості підсолоджувача сухофрукти, мед.

Значення жирів

Шкода жиру

Чим більше ми споживаємо тварин жирів в їжу, тим сильніше ми шкодимо своєму здоров’ю. Зайвий жир, після прийому їжі, не трансформується в корисну енергію, а відкладається в жирових клітинах і накопичується в тканинах. Продукти з надмірним вмістом жиру призводять до повноти, тому що дуже калорійні. Тіло починає втрачати здатність засвоювати і транспортувати кисень до наших клітин, виникає жирова дистрофія клітин, жирова інфільтрація, в основному в печінці; порушується кровообіг. Дестабілізується обмін речовин; магній, кальцій, білки погано засвоюються, зменшуються життєздатні еритроцити. Все це веде до неправильного жировому обміну, до нестачі йоду, який відповідає за створення гормонів щитовидної залози. В результаті збій в роботі кишкового тракту, підшлункової залози, тим самим отримуємо розлад травної системи.

Користь жирів

Але навіть при такому негативному впливі, наш організм не може існувати без жирів, які є потужним джерелом енергії. Вони містять багато корисних речовин, наприклад жиророзчинні вітаміни А, E, D, K.; формують клітинні мембрани і сполучні тканини (вона є опорою для печінки, серця, нирок, при її недоліку органи зміщуються); жирні кислоти виводять зайвий холестерин; жир оберігає наші органи і частини тіла від пошкоджень механічного характеру, оберігає нас від температурних перепадів.

Але при цьому намагайтеся виключати з раціону насичені жири тваринного походження – масло вершкове, м’ясо, ковбаси, яйця. Їх вживання – підвищує холестерин. Наш організм сам може виробляти насичені жири. Тому споживайте їх вмеру. Використовуйте рослинне масло, знежирене молоко, пісне м’ясо. Замініть тверді масла (масло вершкове і маргарин) на рідкі рослинні.

На завершення скажу: організуйте собі правильне харчування, не забудьте про фізичні навантаження. Введіть собі ці нескладні правила в звичку. Завжди пам’ятайте, що здоров’я і життя людини безпосередньо залежа

Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті