Значення хліба та хлібобулочних виробів в харчуванні і життя людини

26 липня, 2012


Значення хліба та хлібобулочних виробів в харчуванні і життя людини Хліб грає далеко не останню роль в повсякденному харчуванні. При цьому він універсальний, і потрібно людині в будь-якому віці – і дитячому, і дорослому, і літньому. Здавна він являє собою дуже цінний для життєдіяльності людини продукт.


А тому про нього існує маса прислів’їв і приказок, з хлібом пов’язані багато забобони. Що і підтверджує, що значення хліба і хлібобулочних виробів в харчуванні і життя людини завжди було велике. Так у слов’янській культурі він завжди займав важливе місце, будучи частиною духовного розвитку. Така ж роль хліба і у всіх світових культурах. Вже так склалося історично – без нього було не вижити. А тому люди похилого віку і зараз вчать молодих змахувати крихти в долоню зі столу і з’їдати, щоб нічого не пропало. Особливо ця звичка властива тим хто переживав тривалий голод у воєнний час.


Історики стверджують, що знайомство людини з хлібом сталося приблизно п’ятнадцять тисяч років тому. У той час наші предки практично весь свій час присвячували постійній турботі про їжу. Так вони і знайшли зерна пшениці. Спочатку їх їли сирими, а потім стали розтирати камінням і варити. Так з’явилася мука. Деякі вчені вважають, що колись частина каші вилилася на гарячі камені, перетворившись в коржик. Це і був перший хліб.


Але сучасні вироби абсолютно від нього відмінні. Відомо, що першими, хто придумав використовувати дріжджі, були єгиптяни. Від них і почалася хода хліба по всьому світу.


У древній Русі особливою популярністю користувався житній хліб. По-перше, його приготування обходилося значно дешевше, ніж білого, а по-друге, він був ще й ситніше. Для більшої ситості в нього додавали різні овочеві домішки.


Медичні працівники приділяють достатньо вагому роль місцем хліба в раціоні кожної людини. За їхніми твердженнями, в добу ми повинні їсти не менше 250гр цього продукту. Доза може бути і більше, залежно від індивідуальних показників – ваговій категорії, віку та енергетичних потреб. У різних країнах світу обсяг споживання хліба в харчуванні відрізняється. В середньому він варіюється від 150 до 500гр на добу.


Чим же так корисний хліб і хлібобулочні вироби?

Цей продукт харчування має величезну харчову цінність. У ньому міститься маса корисних речовин, необхідних для нормальної життєдіяльності організму. Це білки, жири, вуглеводи, мінерали, вітаміни і харчові волокна.


При щоденному споживанні, тільки з допомогою хліба ми можемо повністю задовольнити потребу нашого організму в харчових волокнах. Також хліб забезпечує нас половиною добової норми вітамінів групи В і вуглеводів, фосфору і заліза, а також третю білків.


Хліб давно і впевнено зайняв своє місце в житті людини і при цьому він ніколи не набридає і не приїдається. Цей продукт має високу засвоюваністю, що пояснюється специфічними органолептичними показниками.


Для хліба властиві характерні смакові, ароматні і структурні показники. Він має також особливий хімічний склад – денатуровані білки з клейстерізірованним крохмалем.
Завдяки цьому хліб сприяє нормалізації травлення і поліпшенню засвоюваності споживаної разом з ним їжі.

Якщо трохи варіювати складові і спосіб приготування хлібобулочних виробів, можна домогтися виготовлення різних їх видів, залежно від потреб кожної конкретної людини.


Існують сорти з пониженою кислотністю – показані для вживання при виразкових захворюваннях, з низьким складом вуглеводів – при фенілкетонурії або целіакії, безсольові – при серцево-судинних недугах, гіпертонії і ниркової недостатності.


Розвиток промисловості передбачає випуск хліба призначеного для позитивного впливу на здоров’я населення в несприятливих екологічно забруднених регіонах. Існують спеціально розроблені методики приготування цього продукту для дітей різного віку, з урахуванням їх потреб.


Більшість добавок призначені для поліпшення якостей пшеничного хліба. Це пояснюється тим, що житній хліб спочатку має більш високу біологічну цінність.


В ньому наявні і амінокислоти, і вітаміни групи В, і фолієва кислота, і залізо. Також дуже корисними вважаються вироби, виготовлені з висівкоподібний частинок. У них залишається більша кількість активних і корисних речовин.


Зберігання хліба передбачає в першу чергу відсутність вологи. Найкращим варіантом для цього буде хлібник або щільно загорнутий поліетиленовий пакет. Якщо ж вам потрібно зберегти продукт надовго – без сумнівів вибирайте холодильник. Саме там, а особливо при мінусовій температурі, хліб може зберігатися до трьох місяців, аніскільки не втрачаючи в якісних показниках.

Катерина,



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті