Звіробій трава – застосування

26 липня, 2012


Звіробій трава - застосування А ось трава – звіробій,
Лист – продірявлений такою,
Напевно бджілка шити вчилася,
колола жалом, як голкою

Зацвітає звіробій на Іванов день сьомий
Наберу його в лісі,
Засушу і заварю …

Звіробій звичайний – багаторічна трав’яниста рослина, що досягає метра у висоту. Рослина має прямий стебло з гладкими овальними листками, на яких розташовані численні просвічують точки. Усередині точок знаходяться крапельки смолистого речовини, заломлюючого світло. Тому його листя і здаються продірявленими.

Квітки звіробою золотисто-жовті з чорними крапками на нижній стороні пелюсток. Цвітіння триває з червня до серпня.


Що лікують звіробоєм?

Лікувальні властивості трави звіробій застосовують при захворюваннях шлунково-кишкового тракту: гастритах зі зниженою кислотністю, виразковій хворобі, жовчнокам’яній хворобі (особливо в початковій стадії) і холециститах. Настоянка трави на спирту ефективна проти гостриків.

Трава ефективно допомагає в лікуванні захворювань печінки, нирок, знижує тонус серцево-судинної системи.

Рослина має сечогінну та протизапальну дію, ефективно для лікування глибоких ран, оскільки володіє протимікробними , ранозагоювальними і кровоспинними властивостями.

Лікування травою звіробою застосовують при трофічних виразках, алергії, злоякісних новоутвореннях, гіпертонічної хвороби. У гінекології траву використовують для лікування мастопатії, тріщин сосків, запальних захворювань жіночих статевих органів. Звіробій послаблює істерію в клімактеричному періоді.


Як застосовувати звіробій продірявлений?


Водний настій

Залийте половиною літра окропу 2 ст. л. трави, накрийте рушником і залиште на 20 хвилин. Настій звіробою потрібно приймати по половині склянки перед їдою при виразковій хворобі, розладах шлунку і кишечника, хворобах печінки і нирок.

* Для полегшення сутичок при пологах породіллі можна давати настій рівних кількостей трав шавлії і звіробою. А за 2-3 місяці до пологів потрібно пити такий настій: залийте 1 ст. л. суміші літром окропу, витримайте півгодини, цедіте і пийте по склянці вранці і ввечері після прийому їжі.


Настоянка звіробою на горілці

Залийте суху або свіжу траву звіробою горілкою в співвідношенні 1:5. Закрийте пляшку із сировиною пробкою і відставте на тиждень в темному, прохолодному місці. Приймайте її по 40 крапель тричі на день, запиваючи водою при ангіні, тонзиліті. Засіб також використовують для лікування ракових захворювань яєчників, матки і шлунка.

Для лікування запалення ясен і порожнини рота полощіть рот кип’яченою водою з додаванням настоянки (40 крапель на склянку води).


Приготування масла звіробою в домашніх умовах

Наповніть скляну посудину свіжими квітками і залийте соняшниковою олією на палець вище рослин в посудині.
Закрийте пробкою і поставте на сонці. Нехай він стоїть там тижнів зо три. Потім процідіть. Масло вийде бурштинового кольору, з червонуватим відтінком. Застосовуйте його зовнішньо для компресів і втирання, всередину, після рекомендації лікаря, для лікування виразки шлунка і 12-палої кишки.


Відвар

Склянкою води залийте 1 ст. л. трави і варіть на слабкому вогні 15 хвилин. Пийте невеликими ковтками протягом всього дня. Застосовуйте відвар зовнішньо для лікування флегмон, виразок, фарингітів і гайморитів.


Трав’яний збір для лікування печінки

З’єднайте 2 ст. л. кори крушини і 4 ст. л. трави звіробою. Потім залийте траву літром окропу, і нехай постоїть 10 хвилин. Всі засіб потрібно випити за один день в п’ять прийомів.


Рецепт чаю із звіробою

Змішайте половину склянки звіробою, стільки ж, або трохи більше трави материнки і жменю подрібнених плодів шипшини. Все ретельно струсіть і використовуйте як звичайну заварку. Пийте чай з цієї суміші при хворобах шлунку і кишечника.


Освіжаючий літній напій

100 г подрібненої трави залийте 2 літрами кип’яченої холодної води і кип’ятіть на малому вогні 10 хвилин. Відвар процідіть, додайте трохи меду за смаком. Охолодіть в холодильнику і додайте в питну воду, коли захочеться пити. Напій дуже добре втамовує спрагу.

Будьте здорові!

Світлана,



Залиште, будь ласка, свій коментар нижче! Нам важливо знати Вашу думку!



Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Статті