Дієта для “язвенников”

30 листопада, 2012


  • Причини виникнення виразки
  • Стратегія правильної поведінки
  • Дієта для «язвенников»
  • Причини виникнення виразки.

    Весна і осінь – традиційні піки багатьох захворювань. На нас обрушуються гастрити і депресії, безсоння й алергії. Загострення виразкової хвороби шлунка або дванадцятипалої кишки – мабуть, один із самих фізично хворобливих і психологічно болісних весняних недуг.

    Язвенник може стоїчно переносити сильні болі і навіть частково звикнути до них, але ось відмовити собі в задоволенні череводогідництва він часом не в силах. За що і розплачується негайно. А найбільші черги в кабінети гастроентерологів виростають якраз після травневих свят з їх пікніками, шашликами, вечірками та іншими “святами живота”.

    Здавалося, причини виникнення виразки відомі медикам давно. Хворі, мовляв, у всьому винні самі: захоплювалися сухомятку, погано закушували, забували про обід, переїдали маринадів і солінь, курили натщесерце … За цей ось і розплачуються. Однак не так давно вчені відкрили ще дещо: по-перше, інфекційне походження виразкової хвороби, а по-друге – спадкову схильність до неї.

    Тим, хто здобув виразку, будучи “безневинним”, особливо образливо. Але робити нічого – доведеться дотримуватися дієти, щоб умилостивити болісну болячку, та й привести в норму весь інший організм. Адже в патологічний процес при виразковій хворобі зазвичай залучаються і сусідні органи – печінку, кишечник, жовчний міхур, підшлункова залоза, порушується обмін речовин у всьому організмі.

    Одне з головних завдань виразку шлунка – постійне зниження кислотності. Кислий шлунковий сік – нормальна середу для розкладання продуктів харчування на необхідні організму хімічні елементи. Проте виразка (по суті – відкрита рана) до кислоти ставиться дуже болісно. Та не тільки викликає сильну біль ранки, але і роз’їдає її, збільшуючи площу, глибину ураження тканин і зменшуючи шанси на заживання.

    Стратегія правильної поведінки

    Дієта для Що ж робити? По-перше, зменшити (в ідеалі – звести до нуля) продукти, для переварювання яких організм виділяє агресивну кислоту. По-друге, налагодити гормональну рівновагу в організмі. Виділення шлункової кислоти – процес, регульований в нашому організмі гормонами. А гормональний баланс – річ тендітна. Він залежить не тільки від миттєвого стану ендокринної системи, але і зокрема має спадкове походження. Якщо ваші батьки нагородили вас такою особливістю (якої страждають самі), як підвищена шлункова кислотність, вам доведеться боротися з нею, пригнічуючи виділення певних гормонів досить складними лікарськими засобами під наглядом гастроентеролога та ендокринолога.

    Однак, втручання в гормональну систему – справа тонка, неоднозначне, з непередбачуваними побічними результатами. Ось чому часом кислотність краще не викорінювати, а захищатися від неї. Так що, по-третє: кислотність нейтралізують всілякі лікарські препарати – від елементарної чайної ложки соди, розмішати в склянці теплої води, до складних і дорогих емульсій, обволакивающих пошкоджену слизову шлунка непроникною плівкою.

    Якщо ж ви – противниця медикаментозного втручання, не можете собі дозволити постійних вельми відчутних витрат на якісні ліки або принаймні не збираєтеся все життя позбавлятися радощів застілля, доведеться зайнятися своєю виразкою рішуче і … позбавитися від неї. Адже, як будь-яка ранка, вона при гарному догляді швидко загоїться. Особливо, якщо ви в глибині душі усвідомлюєте, що заробили свою виразку самі неправедним способом життя.

    Дієта для «язвенников»

    Лікувальне харчування, здатне без медикаментозного лікування повністю перемогти виразкову хворобу, триває в залежності від величини виразки, загального стану здоров’я (звідси – його здатності до швидкої регенерації тканин), супутніх хвороб. Для повного загоєння вам доведеться набратися терпіння і посидіти на дієті як мінімум місяць. Однак, якщо ви хочете лише минути сезонний криза і скоріше зняти загострення болю, достатньо всього декількох днів.

    Ось стандартна найбільш щадить дієта, здатна зняти симптоми самого сильного загострення. Енергетична цінність дієти знижена до 1800 кілокалорій. Кількість цукру – всього 25 г на день. Всі продукти відварюють, протирають або готують на пару. Страви – рідкої або кашкоподібної консистенції. Частка рослинних жирів в їх загальній кількості – всього чверть. Необхідно зовсім виключити хліб і хлібобулочні вироби, як і овочеві гарніри, страви з пшеничної крупи. Ось зразкове добове меню:

    Перший сніданок: два яйця некруто, стакан молока.

    Другий сніданок: склянка некислого фруктового киселю, стакан молока.

    Обід: рисовий молочний суп, м’ясне парове суфле, лимонне желе.

    Полудень: склянка відвару шипшини і стакан молока.

    Вечеря: яйце некруто, манна каша.

    На ніч: молоко.

    Як бачите, тут часто фігурує молоко, причому жирне, цілісне. Воно надає нейтралізує і обволікаючу дію, так як жири в ньому знаходяться в емульгованому стані. Тому навіть для зняття нападів болю рекомендується випити склянку теплого незбираного молока.

    Такий дієти потрібно дотримуватися днів 10-12, після чого наступає поліпшення. Виразка, не дратує ні грубою, ні гострою їжею, починає зарубцьовуються. Протягом подальших 10-12 днів можна збільшити загальну енергетичну цінність раціону до 2600 кілокалорій. Збільшується до третини частка рослинних жирів. З молоком або відваром шипшини можна перекушувати білі сухарі, стежачи за їх достатнім пережовуванням і змочуванням.

    Після проходження цього курсу дієти необхідно (у разі видимого поліпшення) поступово наближатися до нормального харчування, підвищуючи енергетичну цінність раціону до 3000 кілокалорій, але дотримуючись Дробність харчування і три щадних умови: механічне, хімічне і термічне.

    Якщо ж вам вдалося лише зняти загострення, але повного загоєння виразки лікарі вам не обіцяють, певні обмеження в раціоні доведеться дотримуватися практично постійно.

    Вам не шкідливі:

  • пшеничний хліб вчорашньої випічки, сухий бісквіт, сухе печиво, трохи не здобних булочок або печених (а не смажених в жиру!) пирогів з прісною, нежирної і некислий начинкою;
  • молочні, овочеві, протерті супи;
  • рубані і приготовані на пару або зварені: яловичина, курка, окунь, судак, тріска без сухожиль, хрящів і шкіри;
  • молочні протерті каші, парові пудинги, відварна вермішель;
  • гарніри з картоплі, моркви, буряка, кабачків, гарбуза у вигляді пюре;
  • яйця некруто або парові омлети;
  • молоко натуральне, вершки, свіжоприготований прісний сир у вигляді суфле, запіканок, лінивих вареників з некислий сметаною;
  • молочний та фруктові соуси, зелень петрушки і кропу;
  • негострі сорти сиру, вершкове і натуральне оливкове масло;
  • стиглі некислі фрукти і ягоди в вареному, кип’яченому або протертому вигляді.
  • А ось навіть солодкі ягідні соки (малиновий та полуничний) краще розводити навпіл з водою. Мед, джеми, варення з солодких ягід і готові солодощі бажані без ароматичних, консервуючих і фарбувальних добавок, які теж є подразниками.



    Оставить комментарий

    Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Здоров'я