Панкреатит, або Не доводьте свою підшлункову залозу до самогубства!

30 листопада, 2012


  • Ферменти і антіферменти
  • «Швидка допомога» при панкреатиті
  • Алкоголь і камені – винуватці панкреатиту
  • Помічники підшлункової


  • Ферменти і антіферменти

    У числі органів травлення підшлунковій залозі довірена вельми відповідальне завдання – забезпечити переварювання тих продуктів, з якими не зміг впоратися шлунок. Тому що виділяється нею панкреатичний сік містить набір таких активних в хімічному відношенні ферментів, що здатний розщеплювати і розчиняти практично будь поживні речовини, роблячи їх придатними для засвоєння. Як же їй, бідній, безперервно виробляє настільки агресивні речовини, вдається самій уникнути їх руйнівного впливу?

    Ферменти всередині підшлункової залози знаходяться в неактивній формі і повну силу знаходять, вже потрапивши в кишечник і змішавшись з їжею. Але якщо внаслідок будь-яких причин їх активізація відбувається передчасно, це дійсно може привести до серйозних наслідків.

    Звичайно, деяка захист від самопереваріванія у залози є: поряд з ферментами вона продукує і речовини, що пригнічують їх активність. Ферменти і антіферменти як би врівноважують один одного. У звичайних умовах цього цілком достатньо. Однак коли рівновага порушується – недалеко до біди.

    Якщо обсяг вироблюваного залозою соку помітно збільшився (або на його шляху виникло якесь перешкода) – він просто не встигає своєчасно витікати в кишечник. Тоді тиск у протоці підшлункової залози зростає, що веде в кінцевому рахунку до підвищення активності панкреатичних ферментів.

    У таких випадках антіферментная захисту стає недостатньо і розвивається те, що на науковому мовою називається «запально-деструктивних синдромом», а простіше кажучи – пошкодження підшлункової залози травними ферментами. Такий – зрозуміло, в спрощеному вигляді – механізм розвитку захворювання, званого панкреатитом.



    «Швидка допомога» при панкреатиті

    Панкреатит, або Не доводьте свою підшлункову залозу до самогубства! Головні ознаки панкреатиту – болісна біль у верхньому відділі живота (нерідко оперізуючого характеру), нудота і блювота. Розрізняють панкреатит гострий (коли мова йде про одиничне нападі) і хронічний, коли напади систематично повторюються.

    Найбільш небезпечна форма гострого панкреатиту – панкреонекроз: саморуйнування підшлункової залози. На щастя, далеко не кожен випадок гострого панкреатиту (захворювання досить поширеного) закінчується панкреонекрозом. Навпаки, це – рідкісний виняток. Тим не менш, будь-якій людині, відчувши біль у животі, корисно пам’ятати про можливість серйозних ускладнень і дотримуватися певних правил, щоб звести цей ризик до мінімуму.

  • При появі болю в животі слід негайно викликати лікаря. Не страшно, якщо тривога виявиться перебільшеною; гірше, якщо буде упущено дорогоцінний час. Чим швидше ви почнете лікування, тим більше надії на успіх.

  • Відмовтеся від їжі, а до огляду лікарем – і від пиття, оскільки будь-яка з’їдена їжа або прийняте питво викликають додаткове роздратування підшлункової залози і стимулюють вироблення панкреатичних ферментів.

  • Покладіть лід на епігастральній ділянці – ту частину живота, яка знаходиться між пупком і грудною кліткою. Якщо льоду немає, можна скористатися грілкою з холодною водою.

  • Не приймайте ніяких ліків до приходу лікаря. Слід обов’язково лягти.

  • Ні в якому разі не відмовляйтеся від лікування в лікарні, навіть якщо вам здасться, що стало легше: при багатьох захворюваннях органів черевної порожнини, у тому числі і при гострому панкреатиті, може наступити нетривалий період уявного благополуччя, слідом за яким хвороба накидається з подесятереною силою.
  • У переважній більшості випадків лікарям вдається перервати напад панкреатиту протягом доби. Щоб уникнути необоротних наслідків при розвитку панкреонекрозу, внутрішньовенно вводять великі дози антіферментная препаратів, аналогічних діючим в природних умовах. Якщо це не допомагає, доводиться вдаватися до операції.

    Але навіть при найлегшому нападі не поспішайте з випискою з лікарні: кілька днів перебування там необхідні для страховки, щоб виключити повторення нападу і з’ясувати, що ж спровокувало підшлункову залозу на «бунт».



    Алкоголь і камені – винуватці панкреатиту

    Лікарі нарахували близько двохсот чинників, сприяючих розвитку панкреатиту. Серед них є два безперечних лідера – жовчнокам’яна хвороба і алкоголь.

    Дуже часті випадки, коли люди доживають до глибокої старості, ні сном ні духом про свої каменях не відаючи. І тому лікарі, виявивши у пацієнта «німі» камені, зазвичай не поспішають з їх видаленням. Рекомендують пацієнту дотримуватися дієти і призначають повторне обстеження через півроку – рік.

    Але якщо жовчні камені заявляють про себе нападами болю, операція необхідна. Адже жовчний проток і протока підшлункової залози перед впадінням в дванадцятипалу кишку практично сходяться разом, маючи на виході звуження – вивідна протока, в якому камінь, який вийшов із жовчного міхура, може застрягти. Легко уявити, як поведуть себе панкреатичні ферменти, «наткнувшись» на цю перешкоду.

    Крім того, такий камінь порушує відтік жовчі – виникає жовтяниця, різко падає здатність печінки нейтралізувати накопичуються в організмі отруйні речовини. У подібній ситуації зволікання з операцією багате самими серйозними наслідками.

    Що ж стосується алкоголю … Зрозуміло, краще не пити зовсім. Ну, а для тих, кому ця задача не по силам, повідомимо, що згубніше всього на підшлункову залозу діє не сам алкоголь (хоча і він дратує її досить сильно), а поєднання міцних спиртних напоїв з гострою і жирною їжею. Таким чином, переважніше пити чарку, не поспішаючи, а закушувати свіжим огірочком, яблучком, лимоном, але ніяк не салом або копченою ковбасою.



    Помічники підшлункової

    Панкреатит, або Не доводьте свою підшлункову залозу до самогубства! Загострення хронічного панкреатиту, як правило, провокує дратівлива (тобто жирна і гостра) їжа, копченості, спиртні напої – все те, що стимулює вироблення панкреатичного соку.

    Травні ферменти отримали широке розповсюдження в медицині як ліки. Для клінічних цілей їх отримують, переробляючи підшлункової залози домашньої худоби. Багатьом напевно знайомі такі препарати, як фестал, панзинорм, солізім, мезим, – їх приймають сьогодні постійно або від випадку до випадку мільйони людей, які страждають хронічними гастритами, колітами, дуоденіти, а простіше кажучи – тим, що колись не дуже правильно називали «нетравленням шлунка».

    Ці чудові таблетки, що приймаються під час їжі, допомагають розвантажити травну систему, нормалізують її роботу, поліпшують засвоюваність корисних речовин, які абсолютно необхідні для людського організму і яких в нинішній нашій їжі, навіть рясної, ніяк не надлишок.

    За матеріалами статті В. А. Семіглазова «Панкреатит, або не доводьте свою підшлункову залозу до самогубства!».

    Вгору


    Оставить комментарий

    Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Здоров'я