Підвищене споживання кави знижує ризик розвитку раку яєчників

30 листопада, 2012


Підвищений споживання кави знижує ризик розвитку раку яєчників У розпорядженні авторів наукової роботи, опублікованої в журналі Cancer, були дані дослідження за участю понад 120 тисяч американських санітарок у віці 30-55 років.

Протягом декількох років жінки регулярно заповнювали анкети з питаннями про дієтичних перевагах, шкідливі звички і т.п. У базу даних дослідження були також внесені медичні карти учасниць. За цей період рак яєчників був виявлений у 507 жінок.

Отримані результати розчарували учених: ризик розвитку раку практично не залежав від рівня споживання алкоголю, а також від куріння, стажу курців і кількості щоденно викурених ними сигарет.

В той же час в ході дослідження на підставі статистичних даних було встановлено зв’язок між ризиком виникнення раку яєчників і споживанням кофеїну.

У групі учасниць, які споживали 500 і більше міліграмів кофеїну в день (приблизно п’ять чашок міцної кави), злоякісне захворювання розвивалося на 20% рідше, ніж у тих, чия добова доза кофеїну не перевищувала 136 міліграмів. Раніше на підставі інших досліджень була виявлена достовірна зв’язок між зниженням ризику розвитку раку яєчників і такими факторами, як народження дітей і використання гормональних протизаплідних засобів.

Нагадаємо, що незадовго до цього інша група вчених прийшла до висновку, що навіть помірне споживання кави пов’язане зі збільшенням ризику викидня при вагітності.

Втім, за останні роки у кави знайшлося й чимало корисних властивостей: за даними різних досліджень, цей напій може захистити людину від раку нирок, знизити ризик розвитку подагри, хвороби Паркінсона, і навіть алкогольного цирозу печінки.

Вгору


Оставить комментарий

Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Здоров'я