Профілактика і лікування кишкових інфекцій

30 листопада, 2012


  • Що таке кишкова інфекція?
  • Невже ми не захищені
  • Як же відбувається зараження?
  • Неприємні симптоми
  • Чим небезпечні кишкові інфекції?
  • Лікування
  • В яких випадках необхідно терміново звернутися до лікаря?
  • Профілактика


  • Що таке кишкова інфекція?

    Профілактика і лікування кишкових інфекцій Кишкова інфекція – це велика група заразних захворювань, які ушкоджують шлунково-кишковий тракт. Причиною інфекції можуть стати віруси, бактерії, а також продукти їх життєдіяльності (токсини). Кишкові захворювання розрізняються по тяжкості протікання і швидкості вилікування. Наприклад, стафілококова інфекція відносно швидко виліковна, в той час як холера – дуже небезпечне і важко протікає захворювання.
    Звичайно, в наші дні смертельні інфекції зустрічаються вкрай рідко, а ось неприємності легкого та середнього ступеня тяжкості випробував на собі, напевно, кожен.

    За статистикою, кишкові інфекції можна віднести до справжніх сезонних захворювань, пік яких припадає на літній період. Причин такої сезонності декілька:

  • влітку ми частіше п’ємо некип’ячену воду з-під крана і з джерел;

  • влітку ми частіше споживаємо свіжі овочі та фрукти, які не завжди ретельно вимиті і знезаражені;

  • влітку харчові продукти (особливо м’ясо, молоко, риба) псуються швидше, хоча ознаки псування можуть бути практично непомітні;

  • влітку з’являється велика кількість комах – переносників інфекції (доведено, наприклад, що на тілі однієї мухи переміщається до 10 мільйонів бактерій! Залишається тільки гадати, скільки з них хвороботворних);

  • влітку ми п’ємо більше води, яка розбавляє шлунковий сік, послаблюючи його захисну дію.


  • Невже ми не захищені?



    Як ми тільки що згадали, в організмі існують механізми захисту від інфекції. Так, першу лінію на шляху проникнення інфекції складає слина, яка має бактерицидні властивості. Важливо ретельно пережовувати їжу, щоб вона як слід просочилася слиною, що не тільки знезаражує патогенні мікроорганізми, але й сприяє кращому травленню. Потім на захист встає шлунковий сік, та й кислотна середу не сприяє розмноженню патогенів. І, нарешті, в тонкому і товстому кишечнику, в слизу, який обволікає стінки травного тракту, мешкає безліч корисних мікроорганізмів. Вони створюють дружню мікрофлору і рятують від багатьох неприємностей. Цікаво, що загальний стан організму і нашої імунної системи позначається на роботі перерахованих механізмів. Так, постійний стрес, неправильне харчування, тривале лікування антибіотиками призводять до ослаблення природного захисту, і ми стаємо жертвами кишкової інфекції. Крім того, багато патогенні організми знаходять особливі обхідні шляхи, проти яких природний захист безсила.



    Як же відбувається зараження?



    З водою, їжею, з брудними руками в рот потрапляють віруси і бактерії. Потім ці мікроби транспортуються в шлунок і кишечник, де починають активно розмножуватися і продукують різні токсини. Ці речовини порушують проникність клітинних мембран, втручаються в хід біохімічних процесів, призводять до дисбалансу важливих солей, мінеральних речовин і втрати вологи.



    Неприємні симптоми



    Як ви вже здогадуєтеся, неприємності починаються з загальної млявості, слабкості, поганого апетиту, можливо відчуття тяжкості в шлунку, головний біль, втома в очах. Трохи пізніше настає блювання, діарея, болі в животі, можливо, висока температура, озноб. В середньому, з моменту потрапляння мікробів в організм неприємні симптоми виявляються протягом 6-48 годин.



    Чим небезпечні кишкові інфекції?



    Звичайно, часті позиви і порушення стільця – вже самі по собі неприємні. Однак основна небезпека кишкових інфекцій полягає у швидкому зневодненні організму. Справа в тому, що з блювотою і рідкими випорожненнями ми втрачаємо дуже багато вологи, а порушений баланс іонів натрію і калію заважає швидкому відновленню водних ресурсів. Порушення водного обміну призводить до колапсу серцево-судинної системи, порушення роботи нирок, сплутаності свідомості. У малюків і в літньому віці кишкова інфекція може закінчитися смертельним результатом.



    Лікування



    Лікування кишкових інфекцій здійснюється в декількох напрямки: це нейтралізація токсинів, відновлення водного балансу, а також знищення патогенних мікробів. Слід зазначити, що блювота і діарея – це свого роду захисні реакції, таким чином організм позбавляється від чужорідних речовин. Саме тому не слід стримувати блювоту, а навпаки, корисно її викликати. Крім того, лікувальні заходи починаються з промивання кишечника (клізми). Для клізми необхідно використовувати кип’ячену прохолодну воду (20-25 градусів). Після процедури саме час приступати до медикаментозного лікування.



    Профілактика і лікування кишкових інфекцій Для нейтралізації токсинів і усунення діареї підійдуть, перш за все, сорбенти. Це всім відомі активоване вугілля (переважно в порошку, він має кращу адсорбуючою здатністю), «Смекта», «Поліфепан», «Атапульгіт». Щоб не провокувати розвиток бактерій, на час гострих симптомів інфекції краще практично відмовитися від їжі. Не зашкодять пісні вівсяна і рисова каші. Вони володіють обволікаючим дією, тому надають заспокійливий ефект на роздратований кишечник.



    Щоб заповнити запаси мікроелементів і відновити водний баланс, необхідно пити кип’ячену воду з вмістом різних солей. Такі суміші можна придбати в аптеці. Це «репетував», «цітроглюкосолан», «Регідрон», «Бегідрон». Такі розчини необхідно приймати по кілька ковтків з інтервалом 10-15 хвилин. Взагалі, рясне пиття (часте, але невеликими порціями) – застава успішного одужання. Підійдуть чай, компот із сухофруктів, трав’яний чай.



    Відчувши перші симптоми кишкового нездужання, багато хто з нас за звичкою приймають антибіотики. Це не зовсім мудре рішення, оскільки лише частина кишкових інфекцій викликана присутністю в кишечнику бактерій. Велика частка захворювань пов’язана з вірусами (на які антибіотики не діють), або з токсинами, які надійшли вже з їжею. Мало того що антибіотики в цих випадках неефективні, вони ще порушують дружню, природну мікрофлору кишечника, ніж уповільнюють одужання і відновлення нормальної функції шлунково-кишкового тракту. Взагалі, з приводу прийому антибіотиків слід проконсультуватися з лікарем і провести точну діагностику: чим саме викликана кишкова інфекція в кожному конкретному випадку.
    Оскільки влітку в дачно-польових умовах консультація лікаря часто недоступна, від прийому антибіотиків слід утриматися.



    На сьогоднішній день стає все більш популярним прийом нових препаратів, які активізують, відновлюють корисну мікрофлору кишечника і допомагають перемогти патогенні бактерії. Такі кошти називають еубіотики. До них відносяться «Біфідумбактерин», «Лактобактерин» та інші.



    В яких випадках необхідно терміново звернутися до лікаря?

  • Блювота настільки сильна, що ви не можете споживати рідину (такий стан загрожує швидким виснаженням запасів вологи);
  • дуже висока температура (велике навантаження на серце);
  • у випорожненнях присутня кров.
  • Доцільно відвідати лікаря, якщо хворий – дитина або літня, ослаблена людина. Відзначимо, що симптоми кишкових інфекцій схожі з іншими важкими захворюваннями (наприклад, онкологією шлунково-кишкового тракту), тому якщо стан хворого не поліпшується, необхідно звернутися за кваліфікованою медичною допомогою.



    Коли хворий поруч з вами.



    Оскільки кишкові інфекції заразні, то слід дотримуватися запобіжних заходів при спілкуванні з хворим членом сім’ї. Мікроби передаються з посудом, залишаються на інших предметах (дверних ручках, клавіатурі комп’ютера і т.д.) Самому хворому треба намагатися ретельно мити руки після відвідування туалету. Йому необхідно виділити окремий посуд, а інші кухонні предмети прокип’ятити або обробити дезінфікуючим засобом.



    Профілактика



    Профілактика і лікування кишкових інфекцій Правила профілактики можуть здатися дуже очевидними, тим не менш, раз кишкові інфекції атакують, значить, профілактика не настільки ефективна, як могла б бути. Отже, щоб уникнути кишкових інфекцій:

  • мийте руки перед їжею;

  • в літній період утримайтеся від вживання кондитерських виробів з кремом, приготованим на свіжих яйцях;

  • зберігайте сире м’ясо і рибу окремо від готових страв у холодильнику;

  • ретельно промивайте фрукти, овочі, зелень (щоб позбутися непомітних оку забруднень, зелень краще замочити на 5-7 хвилин в слабосолевом розчині);

  • салати зі свіжих овочів зберігайте не більше кількох годин, прагніть вживати тільки свіжо приготовану їжу;

  • при покупці м’ясних і молочних продуктів віддавайте перевагу фабричній упаковці, обов’язково переконайтеся в терміні придатності;

  • пийте тільки кип’ячену воду або «мінералку», придбану в добре відомих магазинах.
  • Якщо в цьому році ви все-таки поповнили неприємну статистику і підозрюєте, що причиною інфекції стала неякісна вода або їжа, не соромтеся звернутися в найближчу санітарно-епідеміологічну станцію. Ваша пильність може стати запорукою здоров’я малюків у дитячому садку, ваших сусідів, членів сім’ї та близьких.


    Оставить комментарий

    Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Здоров'я