Як завести п’явок

30 листопада, 2012




Будиночок для п’явки

Як завести п'явок Для утримання п’явок вживається скляний посуд. Найкраща скляний посуд для утримання п’явок – це шірокогорлие прозорі банки, в які вільно проходить рука, або банки, абсолютно не мають горла Добре, якщо верхній край посудини має потовщення або кілька відігнутий назовні.



При скупченому утриманні у п’явок з’являються різні захворювання, що часто приводять до масової загибелі. П’явок, наповнених кров’ю, не можна тримати в одній банці з іншими п’явками.



П’явки дуже охоче покидають посудину, в якому містяться, тому треба завжди стежити за тим, щоб він не залишався відкритим навіть на короткий час. Необхідно закривати посудину щільної білої чистої матерією і туго зав’язувати.



Якість води має для п’явок велике значення. Жити вони можуть тільки в сирій воді. Краще всього використовувати воду з природних водойм, тобто річкову, озерну або ставкову. У місті доводиться користуватися водопровідною водою. Необхідно, однак, врахувати, що в ряді міст вода хлорується, а навіть мінімальний вміст хлору, будучи нешкідливим для людини, згубно для п’явок.

Таку воду треба щодня міняти, краще заготовляти її заздалегідь, наприклад, за добу. Попередня заготівля має двояке значення: зрівняти температуру свіжої води зі змінюваною і забезпечити звільнення хлорованої води від хлору.



Не потрібно наливати воду до самого верху, так як п’явки мають звичай вилазити і присмоктувати до стінки банки над водою. Тому краще всього заповнювати ємність на половину або на дві третини, максимум – на три чверті її висоти.



Річкову воду влітку слід міняти, принаймні, раз на тиждень, а взимку – через два тижні і частіше. Крім того, в теплу, ясну погоду потрібно періодично виносити банки на свіже повітря, і знімати з них покривало для освіження.



Необхідно регулярно провітрювати приміщення, щоб у ньому не було різких запахів. Слід також утримувати в чистоті судини, в яких знаходяться п’явки. Перед тим як в них вперше будуть поміщені п’явки, вони повинні бути ретельно промиті водою, але без мила. Найкраще для утримання п’явок взяти нову, жодного разу не вживалася (особливо під медикаменти) посуд.



При зміні води слід кожного разу ретельно промивати посудину зсередини. Це зазвичай роблять просто рукою, чистим шматком матерії, спеціальною щіткою, якою зазвичай чистять внутрішню поверхню стекол акваріумів, або йоржиком, уживаним у лабораторіях для миття скляного посуду. Не виливаючи води, треба ретельно протерти стінки і дно посудини зсередини. При цьому присмокталися до скла п’явки відпадають і, захоплюємося рухом води, обмиваються і частково звільняються від шматочків, ще раз промити їх на решеті, перебираючи рукою, щоб допомогти звільнитися від плівок. Потім посудину знову обполіскують, наливають потрібну кількість води і перекладають у нього п’явок. Після цього накривають матерією і туго обв’язують.



Знаходяться в банку п’явок можна чіпати руками, а потрібних для вживання слід виймати дерев’яною ложкою.



Банки необхідно часто оглядати, і якщо там виявляться померлі п’явки, то їх треба вийняти, щоб не псували води і не заражали здорових.



Не рекомендується тримати п’явок при занадто високій чи дуже низькій температурі – це завжди згубно для них. Необхідно також уникати різкої зміни температури. П’явки потребують світлі, зміст у зовсім темному приміщенні шкідливо для них. У той же час вони уникають тривалого яскравого освітлення, особливо коли світло падає на черевну сторону. Тому судини з п’явками не потрібно тримати на сонці або взагалі на яскравому світлі.



Ознаки доброякісності п’явок

Доброякісними можуть бути названі здорові голодні і досить активні п’явки.
Ознаки придатності п’явок наступні:

  • наявність у п’явок яскраво вираженого рефлексу скорочення, який полягає в тому, що тіло при дотику до нього стає коротким, товстим, пружним і щільним;
  • доброякісні п’явки, випущені в посудину з невеликою кількістю води, не більше ніж через півгодини полізуть по стінках вгору;
  • якщо в банку з п’явками опустити руку, то доброякісні п’явки негайно обліплять її та почнуть кусати.


  • Хвороби медичних п’явок

    Як завести п'явок П’явки, особливо ті, яких містять в саджалки і банках, піддаються різним хворобам; деякі нерідко бувають повальними і вражають саджалки або ставки цілого краю, а іноді одну саджалку або банку. На жаль, хвороби п’явок ще мало вивчені, так само, як і методи лікування. Мабуть, велика частина хвороб п’явок виникає в результаті неправильного поводження з ними під час лову, транспортування і зберігання. Тому головний, якщо не єдиний спосіб боротьби з хворобами п’явок, – це профілактика, гігієна, а не терапія. Серед численних хвороб п’явок можна назвати наступні:

  • Металева хвороба, або вузлова, – від неї все тіло п’явки робиться вузлуватим або шишкуватим, розширюється в одних місцях і звужується в інших; вузли поступово твердіють, і п’явка помирає в стані тетаніческого скорочення. Іноді розвиток узловатости супроводжується утворенням на тулуб п’явки виразок. Ця хвороба з’являється в березні і лютує до червня.
  • Жовтяниця, або желтяніца. П’явки розпухають, стають на дотик м’якими, в’ялими і набувають жовтуватий колір; смерть настає дуже скоро.
  • Слизова хвороба, або ослизнення. Тіло п’явки стає еластичним, покривається густою клейкою слизом; хвороба протікає швидко, закінчується смертю, і дуже заразна для здорових п’явок.
  • Спеціаліст, що доглядає за п’явками, що спостерігає за їх станом, повинен негайно видаляти тих п’явок, у яких помітні ознаки захворювання. При виявленні відразу декількох хворих або мертвих п’явок потрібно ретельно промити посудину і інших п’явок і змінити воду.

    Точне виконання всіх правил догляду призведе до зниження захворюваності п’явок.

    За матеріалами статті «Гірудотерапія – минуле, сьогодення, майбутнє»


    Оставить комментарий

    Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Здоров'я