Зараження бруцельозом

30 листопада, 2012


  • Бруцельоз, шляхи зараження


  • Бруцельоз, шляхи зараження

    Бруцельоз – гостре
    інфекційно-алергічне захворювання, з високою потенційною
    можливістю переходу в хронічну форму. Шляхи і чинники передачі
    інфекції різноманітні, людина в будь-якому віці високовоспріімчів до
    бруцельозу.

    Інкубаційний період дорівнює 1-2 тижнів, а
    інколи затягується до двох місяців. Це залежить від кількості потрапили
    мікробів, їх вірулентності і опірності організму.

    Після інкубаційного періоду клініка бруцельозу у людини
    проявляється у формі гострого захворювання з вираженою гарячковою
    реакцією (до 39-40 град.С) протягом 3-7 днів і більше. Підвищення
    температури супроводжується ознобом і рясним потовиділенням.
    Характерно різноманіття і мінливість клінічних симптомів, схожих
    з іншими захворюваннями. Поряд з маніфестних формами інфекційний
    процес при бруцельозі може протікати безсимптомно і виявлятися лише
    при лабораторному обстеженні. При ранньому застосуванні
    антибактеріальної терапії може настати повне одужання. В
    Інакше відбувається подальше прогресування клінічних
    проявів у вигляді рецидивуючого бруцельозу або хронічного процесу
    з ураженням опорно-рухового апарату, нервової, сечостатевої та
    серцево-судинної систем.

    У всіх випадках підозри на захворювання бруцельозом вимагається
    негайне звернення за медичною допомогою для проведення
    поглибленого медичного обстеження, уточнення діагнозу і проведення
    адекватного терапевтичного лікування.

    Зараження бруцельозом
    Бруцельоз – зоонозних інфекція, при якій джерелом захворювання є хворі тварини.

    Збудник бруцельозу складається з шести самостійних видів,
    яким хворіють в основному сільськогосподарські тварини – вівці, кози,
    велика рогата худоба, свині та ін
    На території Росії з 1994 р.
    реєструються випадки виділення збудника бруцельозу від собак.

    Найбільш патогенні для людини бруцели козяче-овечого виду,
    які нерідко викликають епідемічні спалахи захворювання.

    Бруцели володіють високою інвазивністю і можуть проникати через неушкоджені слизові покриви.

    Бруцели малостійкі до високої температури. У рідкому середовищі при
    +60 Град.С вони гинуть через 30 хв., При +85 град.С – через 5 хв.,
    при кип’ятінні миттєво. Володіють великою стійкістю до
    впливів низьких температур, тривало зберігаються у харчових
    продуктах, в т.ч. зберігаються в холодильниках і морозильних камерах. Під
    дією прямих сонячних променів бруцели гинуть через 4-5 годин, в
    грунті зберігають життєздатність до 100 днів, у воді – до 114 днів.

    Збудник бруцельозу вельми чутливий до різних
    дезинфікуючим речовин: 2%-ний розчин фенолу, 3%-ний розчин
    креоліну та лізолу, 0,2-1%-ний розчин хлорного вапна і хлораміну
    вбивають їх протягом декількох хвилин.

    Передача збудника бруцельозу і зараження людей відбувається
    контактним, аліментарним і рідше – аерогенним шляхом, можливі поєднані
    шляхи передачі.

    Захворюваність відзначається серед осіб, що мають тісний контакт з
    хворими тваринами. Особливо висока можливість інфікування при
    наданні тваринам допомоги під час пологів і при абортах. Зараження може
    відбутися при переробці м’ясної сировини, шкіри, вовни, шкір тварин,
    хворих на бруцельоз.

    Аліментарний шлях передачі бруцел можливий при вживанні
    харчових продуктів, отриманих від заражених тварин. Найбільшу
    небезпеку представляють сире молоко і молочні продукти (бринза,
    вершки, сметана, кумис та ін.) Бруцели зберігаються в молоці до 10
    днів, а у бринзі – до 45 днів.

    Зараження бруцельозом
    М’ясо представляє значно меншу епідеміологічну
    небезпеку, тому воно, як правило, вживається в термічно
    обробленому вигляді. Проте у ряді випадків при недостатній термічній
    обробці у зв’язку з національними особливостями приготування їжі
    (Строганина, шашлик з кров’ю, сирий фарш та ін) м’ясо та м’ясні продукти
    можуть бути причиною зараження бруцельозом. Бруцели зберігаються під
    внутрішніх органах, кістках, м’язах і лімфатичних вузлах інфікованих
    туш більше одного місяця, а в заморожених продуктах протягом всього
    терміну зберігання.

    Аерогенний (передається через повітря) шлях зараження людини бруцельозом можливий при
    стрижці вовни, зборі пуху, прибирання скотних дворів, обробці шкур, забої
    худоби та інших виробничих процесах, пов’язаних з доглядом за
    хворими тваринами, або при обробці продуктів і сировини, отриманих від
    них. В вовни бруцели зберігають життєздатність при зберіганні при
    кімнатній температурі протягом 3 місяців.

    Основою епідемічного благополуччя населення є заходи з
    профілактиці інфекції серед тварин та ліквідації вогнищ епізоотії в
    разі їх виникнення.

    Захист людей від інфікування здійснюється як дотриманням
    правил особистої гігієни, так і використанням засобів індивідуального
    захисту.



    Профілактика бруцельозу
    - Це комплекс ветеринарно-санітарних, господарських і
    медико-санітарних заходів, кінцевою метою яких є
    ліквідація інфекції серед тварин і припинення захворювань серед
    населення.

    За матеріалами статті «Що потрібно знати про бруцельозі?»

    Обговорити в співтоваристві


    Оставить комментарий

    Вы должны войти чтобы оставить комментарий.

В категории : Здоров'я